Waar komt ons vlees vandaan?

Waar komt ons vlees vandaan? Een vraag die wij steeds vaker krijgen; en terecht. Want wat eet je nou eigenlijk? In de huidige samenleving kijken steeds meer mensen (gelukkig) naar de natuur, we willen graag (h)eerlijke producten. Ons verhaal is duidelijk, geen verrassingen of geheimen want het is zoals het is.

Wij hebben onze eigen runderen, enkel vrouwelijk vee. De runderen komen bij ons vanaf kalf zijnde en wij voeren en verzorgen ze tot dat ze klaar zijn voor de slacht. Voor de samenstelling van het voer krijgen wij hulp van een mengvoeder bedrijf, wij geven onze wensen door en zij mengen voor ons een voer op maat. Wij geven enkel kwalitatief hoogstaande brok, vol voedingsstoffen, mineralen en vezels. Daarnaast hebben ze altijd voldoende ruwvoer zoals hooi en vers drinkwater tot hun beschikking. Zodra het weer en de grond het toelaat zijn de runderen te vinden in het weiland, waar ze vrij kunnen rondlopen en kunnen grazen. Want een koe met gezonde voeding en voldoende beweging blijft gezond en hoeft niet behandeld te worden met antibiotica of andere medicijnen en dat is wat wij willen; puur en eerlijk vlees, zonder toevoegingen. Mochten wij zelf geen runderen klaar hebben dan werken wij graag samen met Rundvlees&Co, een bedrijf dat net zoveel liefde en passie voor runderen heeft als dat wij hebben.

Ons varkensvlees is net zoals ons rundvlees enkel vrouwelijk, afkomstig van onze vaste leverancier Riellander Pracht. Een bedrijf wat denkt aan de wereld om haar heen en oog heeft voor dierenwelzijn en milieu. Daarom verkoopt Riellander Pracht varkensvlees afkomstig van Brabantse boeren die dat ook belangrijk vinden en hun varkens op duurzame wijze houden. De dieren hebben een grote leefruimte voor een betere beweging, hebben onbeperkt drinkwater tot hun beschikking, altijd frisse lucht en krijgen kwalitatief droogvoer te eten, dat is voer gemaakt van verschillende grassoorten. Omdat varkens sociale dieren zijn blijven de varkens van big tot slachthuis in dezelfde groep bij elkaar, zijn er speeltjes in de hallen waar ze verblijven zodat ze zich kunnen vermaken en hebben ze een vaste dierenarts die zijn dieren kent en streeft naar een antibiotica vrije keten. Een bedrijf als Riellander Pracht is een bedrijf waar wij als slagerij achter staan, wij zijn blij dit fijne bedrijf onze vaste varkensvlees leveranier te mogen noemen.

Ons kippenvlees wordt geleverd door Pluimveeslachterij Stoffels in Meerle, België. Het kippenvlees dat zij aan ons leveren is afkomstig van zowel Nederlandse als Belgische pluimveehouderijen en wordt lokaal geslacht. Geen, zoals in de volksmond bekende, plofkippen, maar een langzaam groeiend ras. Kippen brengen van nature het grootste gedeelte van hun dag door met het zoeken naar voedsel, scharrelen en stofbaden. In de stal waar de kippen verblijven wordt in deze behoefte voorzien. Zo wordt er graan gestrooid en krijgen de kippen strobalen aangeboden. In de stal ligt een flinke laag stro, krullen of zand waarin de kippen naar hartenlust kunnen stofbaden. De kippen worden gevoerd met een menu van natuurlijke granen en soja, afgestemd op de leeftijd van de kip. Bovenstaande resulteert in puur en mals kippenvlees, van een kip die een fijn leven heeft gehad, uiteraard zonder toevoegingen en niet geïnjecteerd met water. Overigens heeft kip een zeer gunstige CO2 footprint en daarom een lage impact op het milieu en komt daarmee zelfs in de buurt van plantaardige voedingsmiddelen.